úterý 26. června 2018

Čím to vlastně platím?

Začínám mít pocit, že česká měna nemá zkratku a symbol Kč, ale CZK. Alespoň tak to na mě vyřvávají mnohé internetové obchody, které se mi snaží nabízet produkty za množství CZK, EUR nebo USD. Toto je jen ukázka obecné degenerace, které podléhá celý svět.

Tento jev má mnohem širší příčinu. Ve snaze po stále větším a větším zhušťování informací se Čech táže v zoufalé otázce po svých bližních "Kdo cz?", patrně aby ukázal, jak moc velkým Čechem je. Tahle degenerace už teď dochází tak daleko, že snad ztratíme i normální název pro měnu. Zkratky vedou, především ty zkratky, které vlastně ani zkratkami nejsou.

Oč vlastně jde? Norma ISO 4217 stanovuje standardní třípísmenné kódy pro měny. Obvykle takový kód začíná kódem země původu měny (US, CZ) následovaný iniciálem domácího názvu měny (K – koruna). Výjimkou je třeba EUR (kde EU sice odpovídá, ale podle uvedeného schématu by to mělo být EUE) či RUB pro ruský rubl. Je zajímavé, že kód je přiřazen i zlatu (XAU), což už teprve vyšinuje ze schématu.

Četl jsem dnes, že Ferrari stojí "219 000 GBP (6,4 milionu Kč)". Nevím, odkud autor pochází, ale nedovedu si představit, že by člověk průměrně inteligentní nevěděl, jaké měně náleží symbol £, nebo by si myslel, že se mluví o jiné libře než britské. Jestli jenom kopíroval odněkud nějaký údaj, aniž by mu rozuměl, pak je namístě pochybovat i o údajích ve zbytku článku. Jestli si myslel, že napsání GBP místo £ nějak pomůže v pochopení článku či k navýšení jeho úrovně, nemohl být dále od skutečnosti.

Mezinárodní kódy jsou pro mezinárodní použití. V české řeči máme spoustu krásných slov pro zahraniční skutečnosti, a kde to nejde, tam je zvykem použít klasický symbol, kterému každý rozumí. Najít znaky jako £, € či $ tak velké úsilí nestojí.

Žádné komentáře:

Okomentovat