úterý 14. května 2019

Tolerance

Na úvod obligatorní informace, že se neztotožňuji s názory, které vedou k nadřazování skupin obyvatelstva nad jiné ani které legitimizují trestné činy. Pokud by to nebylo zřejmé.

Říkám si, kdy to začalo. Kdy se ve společnosti něco změnilo, co způsobilo, že tolerance, respekt a úcta mezi lidmi se už přestala nosit. Či jsem možná jen naivní a bylo to takhle vždycky... nevím.

Začal jsem o tom přemýšlet už v době, kdy začala kampaň MeToo, jejímž cílem bylo poukázat na sexuální obtěžování. S uplynulým časem ale mám stále větší a větší pocit, že ačkoliv důvody pro její vznik mohly být ctnostné, bylo by lepší ji spíš přirovnat k atomové pumě, kterou může každý její člen shodit na kohokoliv, s kým má nějaký problém, bez nějakých důkazů nebo soudu, bez čehokoliv. To není spravedlnost ani morálka, to je pouze msta.

Nedávno zase došlo k jakémusi „odhalení“ zpěváka Michaela Jacksona ze sexuálního obtěžování dětí. Ponechme stranou, zdali k tomu opravdu došlo; to by měl rozhodnout soud a ne já. Reakce některých lidí na tuto událost mi ale přišly naprosto odporné. Jako lavina se začaly odstraňovat Jacksonovy písničky, různé zmíňky o něm, dokonce i díl Simpsonových, kde byla jeho postava. Jako by lidi zapomněli, čím přispěl ke kultuře a k rozvoji hudby. Když už neměl přežít on, jeho dílo mělo.

Asi je jasné, proč tyto odstavce píši. Nesouhlasím s premisou, že každý člověk musí být svatý, aby měl nárok na respekt. Pokud ve společnosti stačí pouze někoho obvinit, aby se z něj stal veřejný nepřítel číslo jedna, aby mu bylo znemožněno vystupovat a být pro společnost prospěšný, pak taková společnost není soudná ani spravedlivá. Je dobře, že státy východní Evropy si už takovou dobou prošly, takže si snad jejich občané zachovají rozum, ale o budoucnost západu se upřímně bojím.

Kdyby jenom zůstalo u skutků, které mohou být trestné činy, tak budiž. Skutečnost nám však bohužel ukazuje, že i odlišnost názorů mnohdy k odstranění osoby bohatě postačí. Nedávno byl tvůrce populární hry Minecraft, známý jako Notch, odstraněn z různých textů ve hře jen kvůli tomu, že má názory, které by se daly označit jako kontroverzní. Ať jsou jeho názory jakékoliv, má na ně přeci svaté právo a to, že je ve hře zmíněno jeho jméno, jim přeci nedává žádnou větší váhu. Vždyť o tom Minecraft vůbec není.

Kdyby jenom zůstalo u názorů... Internetový tvůrce PewDiePie nemá nijak „závadné“ názory, ale přesto se už poněkolikáté média snažila vést různé kampaně na jeho zničení, přisuzujíce mu různé názory a přesvědčení podložené chabými a vymyšlenými důkazy. Opět se ukazuje, jak lehké je šířit svoji vlastní moc, když ji skryjete morálkou a dobrými úmysly. Kdo nesouhlasí, je nepřítel, rasista, xenofob; kdo se přidá, ocitne se na výsluní, je mu dána popularita, protože on je přeci ten dobrý. Přitom důležitější jsou činy než slova. Jediný dobrý důsledek toho všeho je, že ukáže lidi, kteří nemají čest ani svědomí (že, Wile Wheatone?).

Kdy už si konečně lidi uvědomí, že jde někoho uznávat a zároveň s ním nesouhlasit? Že nic není černobílé a každý člověk má mnoho stránek, které nemůžeme přehlížet všechny jen kvůli jediné z nich?